Affaldshåndtering

Affaldshåndtering

Affaldshåndtering generelt

Ved lokalplanlægning skal det sikres, at disponering af området tilgodeser affaldshåndteringen set i forhold til den anvendelse der planlægges for.

Affaldssystemer er i dag opdelt i flere fraktioner, hvilket stiller krav om et større areal der reserveres hertil. Af den grund tænkes der ofte i fælles affaldsløsninger som kan bruges af et større antal brugere. 

Affaldssystemet og placeringen af dette kræver at det indtænkes i områdets generelle disponering. Hermed kan man sørge for at affaldssystemet for en hensigtsmæssig placering ift. sammenhæng med områdets andre funktioner, brugere af området, gåafstande fra boliger, tømningsforhold mm. 

Ved lokalplanlægning stilles der derfor krav til placeringen som angivet nedenunder. For nedgravede løsninger gælder yderligere særlige krav. Endeligt stilles der for udendørs affaldssystemer som ikke er nedgravede, særlige krav om at affaldet skal placeres i affaldsskur, overdækning eller affaldsskjul.    

Affaldssystemer kan placeres enten på egen grund/ved den enkelte bolig eller som et fælles affaldssystem.

Som udgangspunkt må renovationskøretøjerne ikke bakke ved tømning. I de tilfælde, hvor tømning forudsætter at samme adgang benyttes til og fra affaldssystemet skal der derfor indtænkes vendeplads eller lignende løsninger. 

Et fælles affaldssystem kan være opdelt i flere mindre affaldssystemer. Affaldsfraktionerne skal placeres samlet og kan med fordel placeres på steder, hvor brugerne i forvejen passerer forbi, fx nær parkeringspladser.

Ved placering af fælles affaldssystemer stilles der ved lokalplanlægning krav om:

  • Gåafstand: Afstanden mellem hoveddøren og affaldsløsningen må som udgangspunkt højest være 75 m. 
  • Tilgængeligheden skal være egnet for alle, også børn, ældre og handicappede.
  • Affaldssystemer som kan give lugtgener, som fx madaffald, skal placeres under størst muligt hensyn til boligernes placering.
  • Af hensyn til sikkerheden for de bløde trafikanter skal placeringen tage hensyn til lette trafikanter. 
  • Placeringen må ikke være ud for steder, hvor der er standsningsforbud, fx ved vejkryds. Placeringen bør tilgodese gode oversigtsforhold. 
  • Der skal være tilstrækkeligt areal til tilkørsel og manøvreareal ifm. tømning.

Der henvises også til Vand og Affalds hjemmeside for mere detaljeret vejledning omkring krav til placering: www.vandogaffald.dk/affald/ 

Nedgravede affaldsløsninger er defineret ved, at selve beholderen er gravet ned under terrænniveau, mens et mindre indkast er synligt over jorden.    

Nedgravede affaldsløsninger kan erstatte traditionelle affaldsløsninger som affaldscontainere/-beholdere.

Fordelene ved en nedgravet affaldsløsning er at de synes mindre og giver færre problemer med lugt og skadedyr. Samtidig kan de rumme større mængder affald, hvorfor de er egnet til bebyggelser som rækkehuse og etageboliger. 

Som ulemper kan nævnes en relativ høj anskaffelses- og etableringspris. Samtidig er der flere krav om, at de skal placeres tæt på farbar vej, kræver et større areal til renovationskøretøjet og med en stor løftehøjde.

Nedgravede løsninger skal godkendes af Vand & Affald. For nedgravede løsninger skal der ved placering tages hensyn til følgende (udover de generelle krav til placering):

  • Løftehøjde: Der må ikke være bygninger, beplantning, ledninger eller andet henover den nedgravede løsning. Der skal være en frihøjde på minimum 10 m over hele arealet fra affaldsbeholder til renovationsbil.
  • Afstand til renovationsbil: Afstanden fra den nedgravede beholder og hen til kantstenen, hvor renovationsbilen kan holde, må højest være 5 m. 
  • Afstand fra kanten af dørkpladen: Afstanden fra kanten af dørkpladen (bundpladen ved terræn, hvor indkastet er placeret ovenpå) til nærmeste parkerede bil, lygtepæl eller lignende skal være mindst 1 m.
  • Afstand til bygninger/skel: Krav i Bygningsreglementet og i Brandtekniske vejledninger om afstand mellem nedgravede løsninger og bygninger eller skel skal overholdes.

Kravene gælder kun ved lokalplanlægning for udendørs affaldssystemer som ikke er nedgravede.

Ved lokalplanlægningen skal det sikres, at fælles affaldssystemer indpasses i området og at affaldssystemerne derfor skal inddækkes enten i form af placering i affaldsskure, overdækning, affaldsskjul eller lignende. 

Overdækninger til affaldssystemer skal af æstetiske årsager udføres med en facadebeklædning eller lignende på mindst 2 af overdækningens sider.  ​